maandag 22 juni 2009

Introductie Klimaatverandering discussie.

Voor mensen die Klimaat discussie nog niet goed gevolgd hebben. Hier een super intressant artiekel: Klimaatverandering: legende of werkelijkheid? Over de duurste controverse in de geschiedenis van de wetenschap.

Het geef een perfect inzicht hoe bepaalde media en type onderzoek totaal kan ontsporen. Ook geeft het mij aan hoe Galileo Galilei (aarde draait om de zon) verketterd werd door zijn stelling die achteraf (nu nog steeds) toch nog steeds mensen denken te kunnen willen weerleggen.

Zeker voor goed beeld te krijgen wie wat zegt is het heel goed stuk.
Wat ik vooral belangrijk vind aan dit stuk, of je nu voor of tegen bent is dat we net als veel dingen in politiek veel geld aan het verspillen zijn aan mensen en middelen die gewoon niet begrijpen wat en hoe wetenschap wel en niet iets bewijst.

Kizito

4 opmerkingen:

  1. Grappig,
    Deze gast staat ook in het lijste dat wordt besroken in het volgende artikel:
    Inhofe's 400 Global Warming Deniers Debunked
    List of "Scientists" Includes Economists, Amateurs, TV Weathermen and Industry Hacks

    http://www.thedailygreen.com/environmental-news/latest/inhofe-global-warming-deniers-47011101#ixzz0JBK2ldKy&D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klaas, leuk stuk om te lezen, en je gaat je inderdaad afvragen waar we nog meer hoaxen.
    Overigens mist meneer de hete brei: de splijtzwam in de wetenschappelijke wereld zit em niet (meer) in de rol van CO2 (CO2 kan een paar tienden van graden opwarmen is men het over eens), maar in de vervolg reactie van voornamelijk waterdamp en verminderd albedo. Alarmisten vinden een serie van kettingreacties in hun modellen 8die ze er zelf ingestopt hebben, dat dan weer wel) en de gekwalificeerde sceptici bevestigen de rol van CO2 maar zien de kettingreactie niet. Empirische metingen helpen nu ook niet echt.
    He Bogey, elke lijst (IPCC met zijn 2700 Scientists) leidt tot een nieuwe lijst met gedebunkten.
    Tokyo
    Maarre,

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha die Klaas, leuk stuk, en je vraagt je inderdaad af waar we nog meer hoaxen en of we niet altijd al veel gehoaxed hebben en het er helemaal bij hoort. (Ozonlaag, Homeopathie, gsm straling,we moeten yomanda uit Tiel es vragen, die weet er alles van)
    Echter de hete brei mist een beetje in het stukje.
    Volgens mij is de hete brei in de serieuse wetenschap niet meer de rol van CO2 maar die van de kettingreactie van van waterdamp en albedo die het opgang brengt (alarmisten) of dat er geen kettingreactie is/komt (sceptici).
    Metingen willen de laatste tijd ook niet echt helpen, dus de controversie blijft nog even met ons.

    BeantwoordenVerwijderen